Mijn leven in beeld en enkele woorden

The children of Huang Shi

Gisteren hadden we een dvdtje gehuurd. Schot in de roos, want deze film is werkelijk de moeite waard!

index

In de Chinese provincie Gansu, om precies te zijn in het plaatsje Shadan, staat een imposant standbeeld van de Britse journalist avonturier George Hogg en zijn Nieuw-Zeelandse vriend Rewi Alley. In 1937, toen China een bloederige oorlog uitvocht met Japan, hebben zij in het gigantische Aziatische land een heldenstatus veroverd door met zestig weeskinderen een lange en barre tocht te ondernemen, op zoek naar een veilig onderkomen. Dit opmerkelijke overlevingsverhaal uit de Tweede Wereldoorlog is in het westen nauwelijks bekend, maar in China zal het standbeeld van beide mannen de herinnering aan hen voor altijd levend houden. De Canadese regisseur Roger Spottiswoode – vooral bekend van actiefilms als ‘Tomorrow Never Dies’ (1997) en ‘The 6th Day’ (2000) – las over Hoggs korte maar indrukwekkende leven en was er direct van onder de indruk. Maar liefst acht jaar duurde het voor een en ander op de rit was, maar nu is er dan eindelijk de film over het leven van George Hogg, de vergeten held.

‘The Children of Huang Shi’ toont de avonturen van Hogg in China. Het verhaal is voor het grootste deel gebaseerd op de daadwerkelijke gebeurtenissen, al is een en ander – geheel volgens de traditie in Hollywood – flink geromantiseerd. In de jaren dertig wordt China geteisterd door de oorlog tegen de Japanners. De jonge Britse journalist George Hogg (Jonathan Rhys Meyers), pas afgestudeerd aan de universiteit van Oxford, arriveert aan de vooravond van de oorlog in Shanghai met de intentie er slechts enkele weken te blijven. Zodra hij echter middenin de strijd zit, ruikt hij het avontuur en gaat als junior verslaggever aan het werk. Het duurt niet lang of Hogg wordt opgepakt door de Japanners, die hem verwonden en willen executeren. Door tussenkomst van de Chinese guerillaleider ‘Jack’ Chen (Chow Yun-Fat) weet hij echter te ontsnappen. Ze belanden in een veldhospitaal waar ze de Amerikaanse verpleegster Lee Pearson (Radha Mitchell) tegen het lijf lopen. Zij stelt voor om naar Huang Shi te gaan om te herstellen. Daar aangekomen ontdekken ze een oud schoolgebouw waar zo’n zestig weeskinderen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Aanvankelijk worden de westerlingen met argusogen bekeken, maar de omstandigheden dwingen hen om samen te werken. De Japanners naderen Huang Shi namelijk gestaag en Hogg moet met de zestig kinderen een onmogelijke tocht ondernemen om een veilig onderkomen te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.