Mijn leven in beeld en enkele woorden

Blindsight

23 januari ging ik met Janneke naar het Filmhuis. We hadden niet helemaal dor dat we voor een documentaire hadden gekozen in plaats van voor een feel good movie. Af en toe was de film wat traag. Maar het heeft ons wel weer even tot denken/filosoferen aangezet.

Blindsight is een adembenemende en aangrijpende documentaire over het avontuur van zes blinde Tibetaanse tieners die de berg Lhakpa Ri beklimmen aan de noordkant van de Mount Everest.

 

Veel Tibetaanse boeddhisten geloven dat blinden door demonen worden bezeten als straf voor een slecht vorig leven. Blinde kinderen vormen daardoor het uitschot van de samenleving, worden vaak door hun ouders verstoten en hebben geen perspectief op een waardig leven.De blinde activiste en lerares Sabriye Tenberken trok zich hun lot aan en stichtte de eerste school voor blinde kinderen in Lhasa. Ze nodigde samen met de leerlingen de beroemde blinde bergbeklimmer Erik Weihenmayer uit om hun school te bezoeken. Weihenmayer, die als eerste blinde de Mount Everest bedwong, geldt als één van de meest gerespecteerde atleten ter wereld die zich bewees als skydiver, wielrenner, skiër, paraglider en hardloper. Hij werd recentelijk uitgeroepen tot één van de twintig meest inspirerende mensen in Amerika.

 

Eenmaal in Lhasa weet hij Sabriye en haar leerlingen te inspireren tot een avontuurlijke maar ook gevaarlijke tocht naar de Lhakpa Ri, een bergkam van 6900 meter hoog aan de noordkant van de Mount Everest, een plaats die hoger ligt dan ze ooit zijn geweest. Sabriye en haar studenten Kyila, Sonam Bhumtso, Tashi, Gyenshen, Dachung en Tenzin nemen de uitdaging aan en een beginnen aan een reis die drie weken zal duren.
Blindsight

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.