Mijn leven in beeld en enkele woorden

As it is in heaven

Gisteren heb ik, na het enthousiaste verhaal van Theresa, gekeken naar de DVD van “As it is in heaven”. Prachtig voer voor een zaterdagavond. Ik heb op en top genoten. Alleen vond ik het einde een beetje naar om te zien. Maar verder, zoals Theresa zei, een aanrader voor iedereen die in een koor zingt.

En een recensie die ik vond en waar ik me in kan vinden:

Recensie – As It Is in Heaven (SÃ¥ som i himmelen) (2004)

De wereldberoemde dirigent Daniel Daréus (Michael Nyqvist) leeft voor de muziek. Hij reist de hele wereld af om op te treden in de hoop zo zijn grote droom te kunnen vervullen. Van kinds af aan is er namelijk maar één ding wat hij met zijn leven hoopt te bereiken: Hij wil muziek maken die de harten van mensen doet openen. Zijn lichamelijke gesteldheid dwingt hem echter om van de ene op de andere dag te stoppen met zijn werk en hij besluit om terug te keren naar zijn geboorteplaats, een afgelegen dorpje in Zweden.Niemand daar herkent hem van vroeger, mede dankzij de andere naam die hij heeft aangenomen. Hij hoopt een anoniem de rest van zijn leven te kunnen slijten, maar al snel wordt Daniel gevraagd of hij het plaatselijke kerkkoor wil leiden. Na enige aarzeling neemt hij de uitdaging aan. Vanaf dat moment leert hij de mensen uit het dorp steeds beter kennen en wordt lief en leed op elke repetitie weer gedeeld.

‘As It Is in Heaven’ gaat over het leven in een kleine gemeenschap. Iedereen kent elkaar en heeft een mening over het leven van de ander. Jong botst met oud en conservatief met liberaal. Dirigent Daniel wandelt hier als buitenstaander binnen, maar zit er al snel middenin. Hij is dan misschien geen grote held die hard tegen onrecht strijdt, maar weet de mensen om hem heen wel te inspireren. Hij dirigeert hen niet alleen in de muziek, maar onbewust ook in het leven. De plaatselijke dominee Stig (Niklas Falk) verliest langzaamaan zijn machtspositie aan Daniel en probeert alles om dit ongedaan te maken.

Regisseur Kay Pollak snijdt allerlei thema’s aan in dit melodramatische verhaal. Zo worden onder andere de positie van de kerk en de emancipatie van de vrouw behandeld. Pollak weet deze grote onderwerpen heel persoonlijk te maken. Hij vertaalt ze naar echte mensen die ermee worstelen in hun dagelijks leven. Een ideale manier om de zaken genuanceerd aan te kunnen pakken. Jammer is het dan ook dat tegen het einde alles wel erg dramatisch begint te worden, want juist de subtiele momenten zijn de beste uit de film.

Michael Nyqvist neemt de rol van Daniel op zich. Hij weet de verschillende kanten van zijn personage goed uit te drukken. Op het ene moment is hij verlegen en teruggetrokken, maar zodra er muziek in het spel komt is hij fel en gepassioneerd. De echte uitblinker van ‘As It Is in Heaven’ is echter Frida Hallgren. Zij straalt als de wulpse en goedlachse Lena, die verliefd wordt op Daniel. Lena is heerlijk direct en zegt immer waar het op staat. Maar het mooist zijn haar lekker meeslepende woede-uitbarstingen of lachbuien. Hallgren is hier dan ook echt een genot om naar te kijken.

Het fraaie spel van de acteurs, maar vooral de menselijkheid van hun personages is wat de film van begin tot eind boeiend maakt. ‘As It Is in Heaven’ heeft veel mooie en tedere momenten. Soms wordt het ook even wat te veel en neigt het naar de sentimentele kant. Helemaal hemels is het dus niet, maar zeker wel fijn om naar te kijken.

Kita van Slooten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.