Mijn leven in beeld en enkele woorden

Elegy

Op vrijdagavond 23 januari met Janneke naar het filmhuis in Zutphen. We zagen Elegy. Absoluut de moeite waard!

index

index2

elegy460x276

2elegy460

 

“Ook Elegy, naar Roths novelle The Dying Animal, is onderdeel van dit bescheiden beschavingsoffensief. Het scenario is van Nicholas Meyer, die ook tekende voor de vorige Roth-verfilming: The Human Stain (met Anthony Hopkins en Nicole Kidman). Die film leed aan hetzelfde euvel: te weinig energie en een gebrek aan durf.

Ben Kingsley speelt een beroemd academicus (Roths terugkerende personage David Kepesh) die er een gewoonte van heeft gemaakt zijn net afgestudeerde studentes te verleiden. Dat pakt hij koel en rationeel aan, totdat hij op een dag Consuela ontmoet, gespeeld door Penélope Cruz. Zij ziet er met haar in een meisjesachtige pony geknipte kapsel nog net jong genoeg uit voor de rol. Kepesh raakt in de ban van haar schoonheid en van haar traditionele opvattingen, als kind van Cubanen die voor Castro zijn gevlucht. Zelf een kind van de jaren zestig, is hij uitgekeken geraakt op de libertaire ideeën van zijn eigen generatie. Maar Kepesh is te oud om nog echt te veranderen en dan slaat ook nog eens het noodlot toe. Consuela krijgt borstkanker.

De film is bijna twee uur lang interessant en onderhoudend genoeg, maar zonder de scherpte van het origineel, ook al is dat zeker niet het beste boek van Roth. Elegy is kalm, volwassen en beschaafd – alles wat een roman van Philip Roth niet is.

Film Elegy. Regie: Isabel Coixet. Met: Ben Kingsley, Penélope Cruz, Dennis Hopper. In: 17 bioscopen. “

Uit de NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.