Mijn leven in beeld en enkele woorden

Leuke januaridagen

We hebben leuke januaridagen achter de rug. Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd in Deventer door twee oude sportvriendinnen. Janneke en Wendy gaven een nieuwjaarsborrel voor alle medesporters en ik werd daar ook uitgenodigd. Een gezellige avond.

163685_1795496815334_1477135117_1928730_6822631_n

168469_1795499415399_1477135117_1928737_944505_n

Zaterdagmiddag ginegen we naar Deventer. Daar heb ik ouderwets gezellig met Godelieve gewinkeld, na natuurlijk eerst een zeer uitgebreide lunch. ’s Avonds gingen we met alle MOD-vriendinnen naar de laatste voorstelling van ‘ Anyone can whistle’ . deze Sondheim was niet voor iedereen helemaal te begrijpen. Hoewel het deel na de pauze duidelijk wel bewondering oogstte. Voor ons ook een mooie kans om de nieuw gerenoveerde schouwburg te bekijken en te ervaren.

deventer_schouwburg

Zondagmiddag gingen we met de kinderen naar de bisoscoop. De kinderen genoten van ‘Megamindy en het zwarte kristal’. Robert Jan en ik vonden het maar matig, maar de genietende koppies doen een hoop.

megamindy2
Gisterenavond genoten Robert Jan en ik met volle teugen van ‘Gerechtigheid’ , de laatste dvd uit de Milleniumreeks. We vonden het fantastisch. Wat mooi gefilmd en wat een fantastische actrice is Noomi Rapace.

millenium 3_250 pix

millenium3

Dit is Noomi Rapace in haar gewone doen…

29113_170332_338x225_noomi_rapace_03

En een stukje uit een interview:

Waarom houden mensen zoveel van Lisbeth?

Omdat ze een overlever is. Ze heeft in haar leven de nodige ellende meegemaakt en is heel slecht behandeld door de overheid, maar ze geeft nooit op en probeert zich niet in een slachtofferrol te manoeuvreren. Ik denk dat mensen haar overlevingsstrijd mooi vinden om te zien en denk ook dat ze bewonderen hoe ze haar eigen rechtvaardigheidssysteem nastreeft, soms buiten de wet om. Mensen op de hele wereld hebben wel eens het gevoel dat ze benadeeld zijn door de maatschappij en Lisbeth vertegenwoordigt het gevoel in mensen om daar eens iets aan te doen.

Hoe groeit Lisbeth als mens gedurende de drie films?

Ik denk dat ze langzaam leert andere mensen binnen te laten in haar leven en haar hart. Ze heeft geleerd hoe ze de oorlog tegen het systeem, dat haar al die jaren zo onrechtvaardig behandeld heeft, te winnen en begint daardoor ook andere mensen te vertrouwen. Ze wordt in feite volwassen.

Heeft het spelen van Lisbeth je veranderd?

Ja, ik denk het wel. Aan de ene kant natuurlijk omdat ik van de ene op de andere dag opeens een bekend persoon werd. Ik word voortdurend gevraagd aan allerlei dingen mee te werken en het is niet makkelijk om zo veel aanbiedingen af te slaan en mensen zo vaak teleur te stellen. Aan de andere kant hield ze me ook als mens een spiegel voor. Door haar besefte ik dat ik bang ben voor conflicten en ervoor wil zorgen dat iedereen me aardig vindt.

Er wordt vaak gezegd dat Lisbeth een nieuw soort feminisme vertegenwoordigt. Zie jij dat ook zo?

Nee, niet echt. Ik wil geen toeschouwer zijn als ik een rol speel, ik wil in het personage kruipen. Dat betekent dus ook dat ik niet over haar wil oordelen. Heel veel mensen zeiden tegen mij dat ze een feministisch icoon was, maar daar heb ik nooit echt bij stilgestaan. Ik zie Lisbeth als een gewoon mens. Ze heeft geen zin in een hokje geplaatst te worden, ze wil zich gedragen zoals ze wil. Gewoon vrij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.